Стрейндж, поздравления за взетото решение
Според мен обаче изчакай си поне 3 седмици преди да си правиш такива експерименти дали ти се пуши, щото от моя скромен опит, това е от значение колко ще си устойчива след това. Аз откакто съм ги спряла, преди 3-4 години, не помня точно, съм пропушвала 2 пъти от глупост. Внимавайте- много е тънка границата и преди да се усетиш пак си почнал. И двата пъти при мен беше така- запалвам една, дърпам няколко пъти и щастливо установявам, че ми е ужасно гадно и не ми се пуши. Простият ми мозък обаче ми изиграва гадна шега- започват да ми минават невинни мисли през главата от рода на "... хм, ми значи и да запаля още една, все тая, няма да пропуша". И палиш втора с мисълта, че нищо не може да стане. Да, ама не. Преди да се усетиш, вече палиш трета. И край. Пак си пушач.
И сега ще ви разкажа защо всъщност ги отказах и дано и други пушачи да ги откажат, като прочетат това, а вие, вече отказалите ги, да ви бъде стимул никога да не пропушвате пак. И аз някъде от 14 годишна пушех. По 2, 3, понякога, ако пия, и 4 кутии. И никога никакви проблеми не съм имала. Обожавах вкуса на цигарите, обожавах действието пушене, всъщност и сега го обожавам. В един слънчев ден преди около 4 години мъжа ми, цял живот активен спортист, изведнъж обаче позанемарил се, също страстен пушач, го заболя крака. Така няколко дни, като ставаше все по- лошо и по- лошо. Накрая дотам стигна, че не можеше и 10 метра да извърви. Нали е корава кратуна, голям зор видях да го накарам да иде на доктор. Накрая обаче като видя и сам дебелия зор отиде. Оперираха го веднага по спешност- амен 4 см тромб, за щастие заседнал в слабините, в крака. Въпрос на може би часове обаче е било да се придвижи към белия дроб или сърцето. Следващите 24 часа само аз си знам как ги преживях- докторите даваха гаранция 50 на 50, че кракът му ще бъде спасен, не бяха сигурни дали не е прекалено късно и дали няма да се наложи ампутация, защото ужасно много време оросяването е било почти никакво. Причините за нещо подобно могат да бъдат две- висок холестерол или цигари. При него беше второто. Забраниха му да поглежда цигара повече през живота си. Аз за себе си реших, че ще му бъда морална поддръжка и ще ги откажа заради него. Но ми беше много трудно. Намалих ги колкото можах, но не успях да ги спра. Той не пуши около 2 месеца, докато един ден един услужлив приятел не му предложи цигара и той не реши, че нищо няма да му стане, ако опита само една. И се почна пак... тогава аз се стреснах и реших да ги откажа. И успях. За съжаление обаче той продължи да пуши, непрекъснато се карахме заради цигарите, много ме беше страх, и него много го беше страх, но пристрастеността му беше по- силна от него. И така до миналата година по това време, когато изведнъж болките пак се появиха. Буквално изведнъж. Бяхме вечерта на кафе, станахме да си ходим и за няма и 50 метра той сам каза, че го усеща как се движи от прасеца нагоре. Слава Богу, пак се спря в слабините. Веднага отидохме в болницата, обадиха се на неговия хирург, човека се върна до сутринта от почивка, за да го оперира. Този път го срязаха на 2 места. В слабините и в прасеца. Някъде из ютуб има и видео какво представлява операцията- не ми се търси сега, но е хубаво всички пушачи, които нямат воля, да погледнат. Като бай пасс на сърцето, сао че може да бъде навсякъде другаде- най- напред пробват с медикаменти да разбият тромба, ако не стане, има два варианта- или слагат една тръбичка, която разширява кръвоносния съд и го държи така широк на мястото, където е бил тромба, или отклоняват кръвта по изкуствен кръвоносен съд и заобикалят запушеното място. Самата операция не е опасна, но е много пипкава, бавна и прецизна работа.
След тази втора операция най- накрая мъжа ми се стресна и наистина спря да пуши. Започна да изпълнява стрикно и ходенето- всеки ден поне 5 км... едно известно време. Аз също не можех да му давам зор, защото имах проблеми с бременността, на мен пък не ми даваха да ходя. Към началото на август обаче ми разрешиха и започнах да го юркам по разходки. И започнаха оплакванията пак. След 2-3 км ходене, пак болки. На мен сърцето ми се свиваше, този път вече и той сериозно се изплаши. Хирургът му също недоумяваше, но беше факт- нов тромб, заседнал в първия бай- пасс от преди 3 години. Тук трябва да отбележа, че тези изкуствени кръвоносни съдове са доста чувствителни и ако не се поддържат (с много движение и профилактично кръворазреждащи медикаменти) има голяма вероятност точно в тях да започнат нови тромбоидни образувания. Решиха да го отворят и да го изчистят, казаха, че няма да е нито много време, нито много сложно. Обикновено най- късно на другия ден след операция, винаги го караха да става и да ходи много, за да видят какво е оросяването. И той винаги казваше, че изпитва невероятна лекота. След тази операция обаче не беше така- 3 дни така и не можа да извърви целия коридор. На всичкото отгоре започна да усеща болка и на ново място. Докторите също се шашнаха. През цялото това време беше непрекъснато на мощни кръворазреждащи инжекции. В резултат от тях по няколко пъти на ден му течеше кръв от носа, при най- малкия натиск му се появяваха синини по тялото... Подготвиха го за ангиография- не особено приятно изследване, носещо и риск- вкарват се контрастни вещества в кръвоносните съдове, които позволяват да се огледа цялата кръвоносна система отвътре- проходимост, състояние на стените на кръвоносните съдове... трае около 2-3 часа, а след това мъжа ми изглеждаше като смелен от бой- буквално цялото му тяло беше синьо- черно- лилаво- червено... от спукани кръвоносни съдове. Там се крие и опасността- евентуално заради тези спуквания е възможно някой тромб да се откъсне от стените и да започне да се движи. Слава Богу това не се случи, но се потвърдиха опасенията на хирурга- перфектни кръвоносни съдове, перфектни здрави стени, причината за образуването на тромби- само и единствено никотина. След съвет на няколко хирурга взеха решение да прекроят изцяло кръвоносните съдове към краката. Сложиха му зад коремните мускули един разпределител, от който надолу се кръвоснабдяват краката му. Не знам дали си го представяте, на мен също ми беше трудно, намразиха ме всички хирурзи, щото вървях след тях ден и нощ да ги тормозя да ми обясняват, накрая и забрана за отделението получих- нали се сещате, не стига, че бях бременна, ами и рискова се водех, и така в цялата си прелест успях да се промъкна в интензивното след предпоследната операция без никой да ме види, видях си мъжа от горе до долу оплетен в маркучи и апарати (много е шокиращо, когато видите някой иначе страшно силен физически в такъв вид) и ми се разтрепериха мартинките. Но най- елементарно обяснено, това е нещо като заобиколен път, по който минава кръвта, щото другия, истинския път е вече разбит. По принцип, както казах, при добра поддръжка тези заобиколни пътища имат висока трайност, нормалният живот по никакъв начин не е нарушен, при мъжа ми единствено трябваше да се създадат няколко нови навика- всеки ден цял живот кръворазреждащо лекарство, редовни контроли, следене на холестерола, макар че му е железен и много движение. И естествено никога повече цигари.
Понякога сънувам, че е започнал пак да пуши. Това е един от най- големите ми кошмари. Преди няколко месеца се беше напил по мъжки с приятели и се се прибра вонящ на цигари. Толкова много, че можех да се закълна, че и ръцете му и устата му миришат и че е пушил. Какъв рев му дръпнах... на другия ден срам не срам звънях на всичките му приятели да ги питам дали е пушил, защото не му вярвах колкото и да ме убеждаваше. Карах го да ми се кълне, да ми обещава, че никога няма да запали... общо взето това е един от най- големите ми страхове в живота, защото го видях съвсем реално на човека, без който не мога- цигарите водят към смърт. Аз знам за себе си, че повече никога няма да запаля. Не заради мен. От страх да не би и той да се изкуши и да запали. Баща му си отиде по този начин. При него тромбите бяха навсякъде. Ампутираха му крака. И това не помогна. Кръвта просто вече не се движеше. За съжаление мъжът ми трябваше да го изпита на собствения си гръб, за да се стресне, надявам се да му държи влага за цял живот...
Та това е. Съжалявам за драамтичния ферман, нямах намерение да е толкова много, ама реших да го напиша в подробности. Ако дори и на един човек дам малко повече стимул, значи не съм писала напразно